TÜBİTAK
ULUSAL GÖZLEMEVİ
Ara

Proje Gözlemleri Yürütme Yönergesi

Uzaktan gözlem yapabilmek için öncelikle TUG Yönetim Binasında bulunan RTT150 veya T100 gözlem bilgisayarına bağlanılması gerekir (***).  Bu amaçla izlenilmesi gereken adımlar aşağıda listelenmiştir:

  1. TUG ağına erişim için gerekli VPN uygulaması bilgisayarınıza kurulmalıdır. Bağlantı için yapılması gereken işlemlere https://tug.tubitak.gov.tr/tr/kilavuzlar adresindeki “SSL VPN Bağlantı Kurulum Kılavuzu” başlığından erişilebilir.
  2. Gözlem yapmak veya arşivdeki gözlem verilerinize erişmek için yine TUG ağına SSL VPN kullanıcı adı ve parolanız ile bağlanmanız gerekmektedir.
  3. Proje sahiplerinin teleskop bilgisayarlarına bağlantıları proje günü saat 12:00’da aktif olması sebebiyle, proje sahipleri 12:00 – 15:00 saatleri arasında bağlantı testlerini gerçekleştirmeli, sorun varsa TUG Bilgi Sistemleri Birimi’ne tug.sistem@tubitak.gov.tr adresine e-posta göndererek durumu bildirmelidir.
  4. Proje gözlemcilerinin TUG gözlem sorumluları ile 7/24 anlık irtibat kurabilmesi için gerekli Skype iletişim bilgileri RTT150 için: live:rtt150.tug; T100 teleskobu için: t100_tug adresleridir. RTT150 ve T100 iletişim gruplarında yapılan görüşmelerde/yazışmalarda kurumsal bir dil kullanımına özen gösterilmelidir.
  5. Bağlantıda sorun yok ise, proje gözlemcisi RTT150 veya T100 iletişim grubuna  kendisini tanıtıcı bir mesaj gönderip gözlemi gerçekleştirecek kişi olduğunu, bağlantının sorunsuz sağlandığını ve gecelik gözlem programını kısaca anlatan bir mesaj iletmelidir.
  6. Proje gözlemcisi, TUG gözlem sorumlusunu bilgilendirdikten ve onay aldıktan sonra gözlemlerine başlamalıdır. TUG gözlemcisinin onayı olmaksızın sisteme müdahale edilmemelidir.
  7. Proje gözlemcileri gözlemlere başlamadan önce özel bir teknik gereksinimleri varsa (spesifik bir filtre, sub-frame, binning değeri veya okuma modu vb.) en geç gözlem günü saat 13:00’e kadar TUG gözlem sorumlusunu bilgilendirmelidir.
  8. Gözlem  esnasında, teleskop yeni bir kaynağa yönlendirilmeden önce TUG gözlem sorumlusuna haber verilmeli ve yönlenme sırasında kubbe içi kameralar ile teleskobun hareketi izlenmelidir.
  9. Teleskopların limit yükseklikleri  20°’dir. Kaynaklara yönlendirmeler sırasında teleskopların yükseklik limitine dikkat edilmelidir.
  10. RTT150 için rüzgar limiti 40 km/h, T100 için rüzgar limiti 45 km/h’dir. Her iki teleskop için de nem limiti %90’dır. Gece boyunca her iki teleskopta da meteorolojik veriler dikkatle takip edilmeli ve TUG gözlem sorumlusunun yönlendirme ve uyarılarına uyulmalı, bu değerlerin üzerine çıkan durumlarda gözlem yapmaya ısrar edilmemeli ve gözlemler derhal durdurulmalıdır.
  11. Gözlemler yalnızca PTS’de kayıtlı gözlemciler tarafından yapılmalıdır. Mücbir sebepler dolayısıyla gözlem yapamayacak proje gözlemcileri TUG’a bu durumlarını gözlem öncesinde belirtmeli ve gözlemi yapacak kişi için onay almalıdırlar.
  12. Proje gözlemcileri, yalnızca bulundukları proje dönemi içerisinde PTS’de kayıtlı olan kaynaklarının gözlemlerini gerçekleştirebilir. Yalnızca dinamik nesneli proje yürütücüleri, bulundukları proje dönemi içerisinde PTS’de kayıtlı olmayan bir kaynağın gözlemini yapmak için “Nesne Ekleme Talebi”nde bulunabilirler. Bu talep TUG PTS üzerinden en geç 3 (üç) iş günü öncesinden yapılmalıdır. Talepleri AK tarafından onaylanmayan nesnelerin gözlemleri RTT150 ve T100 teleskoplarında yapılamayacaktır.

 

(*)  Gözlem sonunda TUG gözlem sorumlusu tarafından gecelik meydana gelen tüm arıza ve olağan dışı durumlar rapor sistemine kayıt edilmektedir.

(**) Gözlem sonunda TUG gözlem sorumlusu gecelik verileri TUG Arşiv Sistemine aktarmaktadır.

(***) TUG teleskoplarında gözlem yapabilmek için öncelikle TUG Proje Takip Sistemine (PTS) (https://pts.tug.tubitak.gov.tr) üye olunmalı, ardından tug.sistem@tubitak.gov.tr adresine e-posta göndererek SSL VPN kullanıcı adı ve parolasının alınması gerekmektedir. Bu işlemin ardından yukarıdaki adımlar takip edilerek bağlantı sağlanmalıdır.

-A +A