TÜBİTAK
ULUSAL GÖZLEMEVİ
Ara

18.Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği

18. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği’nin ardından…

Ülkemizdeki en kapsamlı ve geleneksel olarak her yıl düzenlenen, 7’den 77’ye tüm gökbilim meraklılarına açık olan TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği  20 – 23 Ağustos 2015 tarihleri arasında TÜBİTAK

Ulusal Gözlemevi (TUG) Yerleşkesi’ne komşu olan 2000 m. yükseklikteki Saklıkent’te (ANTALYA) düzenlendi.

Etkinlik başvuruları 1 Haziran 2015 tarihinde açıldıktan sonra saatler içinde 1000’e ulaşmış ve etkinlik alanındaki altyapı kapasitesi ve yoğun programın uygulanabilirliği dolayısıyla ilk 350 başvuru sahibi katılımcı olma şansını yakalamıştır. Bu yılki en genç katılımcı 6.5 aylık olmuş, 34 ilden günü birlik ziyaretçilerle birlikte günlük katılımcı sayı 600 kişiye ulaşmıştır. Katılımcılar şenlik süresince kendilerine ait yaklaşık 250 adet çadırda konaklamışlardır. 

17 yıldır düzenlenen ve her yıl artan bir ilginin olduğu bu astronomi kampı ülkemizde bilim-toplum buluşması anlamında önemli bir etkinlik olma özelliğini başarıyla sürdürmektedir. Amatör olarak yapılabilecek tek bilim olma özelliğine sahip astronomideki keşiflerin önemli bir kısmı çok çeşitli gözlem aletleriyle sürekli gökyüzünü tarayan amatör astronomlar tarafından yapılmaktadır. Gözlem şenliğinin ardından bu yılkı katılımcılardan bazıları gelecekte belki de benzer keşifler yapacaktır, örneğin bir kuyruklu yıldız keşfedecek ve ismini tarihe yazdıracaktır.

Şenlik süresince astronomi konulu seminerler (yıldız yaşamı, uzay araştırmaları, Antartika’da astronomi, Dünya Dışı Yaşam, Göbekli Tepe, Güneş Saati, Usturlab, Işık Kirliliği, Vega’nın Diskinde Gezegen, Fen Eğitiminde Astronomi, Evrende Madde ve Enerji, Bilim Felsefesi, Teleskop ve Ayna Yapımı), gökyüzünü ve gökcisimlerini tanımaya yönelik teleskoplarla gözlemler, Güneş gözlemleri ve Güneş tayfı, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi ziyareti, firma sergileri, çeşitli yarışmalar, atölye çalışmaları (maket yapımı, gök atlası, uzaylı çim kafa, yükselen astronot, resim yarışması, Mars iniş modülü yarışması, hayalindeki uzayı yarat, Ay yüzeyi krater oluşumu, su roketi, Ay modülü, kendi gezegenini yarat, takımyıldız dürbünü, astro tabu, astro yazma), temaya uygun sanatsal etkinlikler yapılmıştır. TRT İzmir Radyosu sanatçılarından enfes bir müzik dinletisi verilmiş ve son gün şenlik ekibinin kapanıştaki sürpriz konseri ile etkinlikler sona ermiştir.

Bu etkinliğin planlanması ve yürütülmesi için TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’ndeki uzman ve idari personelin yanısıra ülkemizdeki çeşitli üniversitelerin astronomi ve fizik bölümlerinin akademisyen ve öğrencilerinin oluşturduğu bir ekip gece-gündüz büyük bir özveri ile çalışmıştır. Bu sebeple tüm ekibe, Saklıkent A.Ş. tesisi çalışanlarına ve organizasyonun yüklenici firması Sayim Tur firmasına şükranlarımızı sunarız. Ayrıca, astronomik ürün sergileri ile şenliğimize katılan Astromed, Eyüboğlu ve Gölge Reklam firmalarına, atölye çalışmalarıyla da şenliğe anlam ve renk katan dostlarımıza teşekkür ederiz. Elbette en büyük teşekkürü de siz katılımcılarımıza ediyoruz, umarız artık gökyüzüne daha farklı bakmaya başlayacaksınız…

Bir sonraki gökyüzü şenliğinde buluşmak üzere…

 

Gerçekleşen tüm Gözlem Şenliklerine ve 18. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği Sayfasına Ulaşmak İçin Tıklayınız.

 

22.04.2015
-A +A