RTT150 Teleskobu ile SRG Uydusu Gözlendi
Uzay Gözlemevi "Spectrum-RG (SRG)"’nin 13 Temmuz 2019'da başarıyla fırlatılmasından hemen sonra L2 bölgesine yolculuğu sırasında uzay aracının yörüngesinin yer tabanlı gözlemlerle sürekli takip edilmesi gerekmektedir.
Yer tabanlı gözlemler, uzay aracının hesaplanan yörüngesinde mümkün olduğunca doğru ve düşük yakıt tüketimi ile sürdürülmesini mümkün kılmaktadır. Gelecekte SRG teleskoplarının aktif çalışma süresinin artırılması açısından bu gözlemler son derece önemlidir.
RTT150 teleskobu bu gözlem kampanyasına, SRG uzay aracının, yaklaşık uydumuz Ay kadar uzaklıkta olduğu, 15 Temmuz 2019 tarihinden itibaren destek vermektedir. SRG’nin dakikada yaklaşık 5 yay-saniyelik büyük öz hareketine sahip olması ve parlaklığının sönük olması nedeniyle, kaliteli veriler 1 metreden büyük teleskoplar ile alınabilmektedir.RTT150 teleskobu ile alınan SRG görüntülerine dayanarak ölçülen konum, 0.1 yay-saniyeden de duyarlı olarak hesaplanmıştır.Bu veriler ile hazırlanan video, RTT150 teleskobu kullanılarak, 15-16 Temmuz 2019 gecesi KFU araştırmacısı Eldar Irtuganov ve TUG Başuzman Araştırmacısı Dr. Irek Hamitoğlu tarafından alınmıştır. Videoda, uzay aracının Kartal takımyıldızı içerisindeki hareketi gösterilmektedir. SRG Uydusunun parlaklığı (V-filtre) 16.6 kadir ve uydunun hızı dakikada 5 yay-saniyedir. 22 Temmuz 2019'da saat 22:30’da, uzay aracı ana motorlarını yörünge düzeltmesi için açmıştır.
RTT150 teleskobu ile alınan verilerin yüksek konum hassasiyetine sahip olması sebebiyle, SRG uydusunun yer tabanlı takip gözlemlerinin devamı için 22-23 Temmuz 2019 gecelerinde gözlem yapmış olan araştırmacılar da bu takip gözlemlerine destek vermiştir.