TÜBİTAK
ULUSAL GÖZLEMEVİ
Ara

pending

Seçilmiş Potansiyel Tehlikeli Asteroitlerin Fotometrik İncelenmesi

Bu proje literatürde henüz çalışılmamış, herhangi bir fiziksel parametresi (dönme periyodu, renkleri, boyutu, şekli, kutupsal yönelimi, sınıflandırma, dönüş ekseni ve H-G parametresi gibi) belirlenmemiş potansiyel tehlikeli asteroitlerin (PTA) fotometrik gözlemleri yapılarak bu parametrelerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Böylelikle, belirleyeceğimiz parametreler hem literatüre yeni bilgiler katacak, hem de Yer'de ki yaşam için potansiyel tehlikeli olabilecek asteroitlerin (PTA'nın) fiziksel özelliklerinin bilinmesi hususunda önemli bulgular elde edilebilecektir.

TESS Ötegezegen Geçişi Takip Gözlemleri

1995’te Güneş benzeri bir yıldızın (51 Peg) etrafında ilk gezegenin keşfedilmesiyle (Mayor ve Queloz 1995) başlayan ötegezegen çalışmaları çok kısa sürede astronominin en çok yatırım yapılan, uluslararası bilimsel rekabetin en üst düzeyde yaşandığı, en aktif çalışma alanlarından biri haline gelmiştir. Ötegezegen keşfi ve keşfedilen gezegenlerin büyüklük, kütle ve yörünge parametrelerinin yanı sıra atmosferlerinin karaketerizasyonu günümüz astronomisinin en sıcak çalışma konularından biridir.

Sıcak bileşenli çift yıldız rüzgarlarının fotometrik incelenmesi ve analizi

Sıcak yıldızların rüzgârları iki genel parametre ile karakterize edilir, bu parametreler terminal hız ν∞ ve kütle-kayıp oranı Ṁ dır. Yıldızdan çok büyük uzaklıklarda rüzgârın hızı maksimum hız olan terminal hıza ulaşır, bu uzaklıklarda ışınımsal hızlandırma yaklaşık sıfırdır çünkü fotosferik ışınım alanı seyrelmiştir. Kütle kayıp oranı ise bize yıldızın rüzgarla bir yılda güneş biriminde ne kadar kütle kaybettiğini söyler. T100 teleskobu için gözlem projesine, yürütmekte olduğumuz Tübitak 1001 projesinin fotometrik gözlem ihtiyacı nedeniyle başvurmaktayız.

Yıldız-Gezegen Sistemlerinde Geçiş Zamanı Değişiminin Araştırılması

Geçiş yöntemi, bakış doğrultumuza göre bir gezegenin yıldızının önünden geçerken örtülmeden dolayı yıldızın ışığında meydana getirdiği değişimlerin ölçülmesine dayanan bir yöntemdir. Projemiz kapsamında NASA-Kepler ve ETD (Exoplanet Transit Database) gibi veri tabanlarında yer alan bazı geçiş gösteren yıldız-gezegen sistemlerinin düzenli olarak geçiş gözlemlerinin yapılması planlanmaktadır. Geçiş gösteren sistemlerde zaman değişimine dair gözlemsel kanıtların temin edilebilmesi için sistemlere ait geçiş zaman değişimleri (Transit Timing Variations, TTV) incelenecektir.

GAIA nesnelerinden kataklismik değişenlerin zaman çözümlü gözlemleri - II

Gaia uydusu atıldığı 2014 yılından bu yana gönderdiği uyarılar yıllara göre artan yoğunlukta gelmektedir; 8.8.2018 tarihi itibariyle 5494 Gaia kaynağına (sıralı harf isimlendirmesinde “caw” ye) ulaşılmıştır. Bu Gaia kaynağı listesinden değişkenliklerinin doğası ve sınıflamasına bakılarak içlerinden kataklismik yıldız (CV) olabilecek, nispeten p arlak ve T100 – 2018C döneminde gözlenebilecek nesneler seçilmiştir.

Hungaria Asteroit Ailesinin Fotometrik İncelenmesi

Bir asteroit ailesi, büyük bir ana gövdenin çarpışma sonucu dağılması ile ortaya çıkan benzer yörüngeleri ve tayfları olan bir grup asteroitten oluşur. Asteroit ailesinin kökeninin ve evriminin incelenmesi, çarpışmaların yoğun olduğu düşünülen erken dönemin doğasını ve Güneş Sisteminin sonraki evrimini anlamak için çok önemlidir. Hungaria ailesi, iç Güneş Sisteminde iç ana kuşakta (~ 2.0 AU) bulunan, çarpışma sebebiyle oluştuğu düşünülen, dinamik evrim geçirmiş orta yaşlı bir ailedir (∼206 Myr) (Paolicchi vd, 2019) .

Makine Öğrenmesiyle Keşfedilmiş Açık Küme Adaylarının CCD BVRI Gözlemleri

Açık kümeler Galaktik diskin yapısının ve evriminin çalışılabileceği en önemli kaynaklardandır. Özellikle son dönemlerde yapılan gökyüzü taramalarıyla (2MASS, WISE, GAIA, APOGEE, vb.) birçok küme adayı belirlenmiştir. Ancak bu adayların detaylı gözlemleri yapılarak doğrulanması ve kümelere ait parametrelerin belirlenmesi gerekmektedir. Açık kümeler aynı gaz bulutundan oluşmuş ve kütle çekimsel kuvvetle bir arada kalan yıldız gruplarıdır. Açık kümelerdeki yıldız sayıları kümenin yapısına göre farklılık göstermekte olup bir küme 10 ila 1000 mertebesinde yıldıza sahip olabilir.

Galaktik Süpernova Kalıntılarının Işıkölçüm Gözlemleri

Bu proje ile Galaksimizde bulunan bazı Süpernova Kalıntılarının (SNK) optik gözlemlerinin yapılması amaçlanmaktadır. Bu amaçla, optik dalgaboyunda literatürde hiç çalışılmamış ancak RTT150 ile optik ışıma tespit edilmiş Galaktik SNKlar seçilecektir. Bu gözlem sezonu için RTT150 ile optik ışıması tespit edilmiş 2 SNK seçilmiştir. Işıkölçüm gözlemlerinde [SII]/H-alfa oranına bakılacak ve SNK’ler HII bölgesinden ayırtedilecektir. Daha sonra bu bölgeler tayfsal olarak da RTT150 teleskobu ile gözlenecektir.

Seçilmiş Blazar'ların Kısa-Orta Vadeli Değişim Tespitleri Amaçlı CCD BVRI Gözlemleri

Bazı galaksiler merkezlerinde bolometrik parlaklığı 10^41-10^48 erg s^-1 aralığında değişen çok parlak küçük bölge barındırmaktadır (Woo ve Urry, 2002) ve bu parlak bölge Aktif Galaksi Çekirdeği (AGÇ) olarak adlandırılmaktadır (Beckmann ve Shrader, 2012). AGÇ’lerin böylesine parlak ışınımlarının nedeni, (muhtemelen dönen) süper kütleli karadelik (SKKD) üzerine aktif olarak yığılmaya devam eden madde olarak gösterilmektedir. AGÇ’lerdeki SKKD kütlesi 10^6 ile 10^10 arasında değişmektedir.

Seçilmiş Açık Kümelerin CCD UBVRI Gözlemleri - III

Seçilmiş açık kümeler T100'e bağlı SI CCD kamera kullanılarak UBV filtreleri ile gözlenecektir. Gözlenecek kümeler kameranın görüş alanı ile uyumlu olacak şekilde seçilmistir. Gözlemlerden, kümelerin yapısal, astrofiziksel parametreleri ile kütle fonksiyonları ve toplam parlaklıkları tayin edilecektir. Alan yıldızlarının astrometrik analizi de yeni GAIA verileri kullanılarak yapılacak, bu analizlerden yıldızların kümeye üyelik olasılıkları ve uzaklıkları hesaplanacaktır.

Sayfalar

-A +A
RSS - pending beslemesine abone olun.