TÜBİTAK
ULUSAL GÖZLEMEVİ
Ara

25 Ekim 2022 Parçalı Güneş Tutulması Gerçekleşti. Halk Günü Etkinliğimiz ve Canlı Yayınımız Yoğun İlgi Gördü

Bu sene ülkemizden gözlenebilecek tek Güneş Tutulması 25 Ekim 2022 Salı günü meydana geldi. Ay, Dünya ile Güneş arasına girerek Güneş diskini kısmen kapattı. Parçalı Güneş Tutulması'nın maksimum evresinin saati ve Güneş diskinin örtülme oranları il il değişiklik gösterirken, Güneş’in en fazla yaklaşık %50’si Ay tarafından örtüldü (Doğu illerimiz) ve tutulmanın tamamı yaklaşık 3 saat sürdü.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesi içinde yer alan Yönetim Binasında bugüne özel halk günü etkinliği gerçekleştirildi. Akdeniz Üniveritesi, Fen Fakültesi, Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü Öğrenci Topluluğu (AÜ-UBT) etkinliğe destek verdi. Muğla ilinden, Alanya ve Antalya içinden gelen yaklaşık 400 kişilik öğrenci topluluklarına ve öğretmenlerine Bilim Toplum Merkezi’nde (BİTOM) uzman TUG astronomları tarafından seminerler verildi, TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınlarından dergiler hediye edildi. Özel filtreli tutulma gözlükleri, yansıtma tekniği, Mylar filtreli ve özel Hidrojen Alfa filtresine sahip teleskopların olduğu farklı gözlem teknikleri kullanılarak tutulmanın bütün evreleri ziyaretçiler tarafından izlenebildi. Öğrencilerin çoğunlukta olduğu ve halkın yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe yaklaşık 1000 kişi katıldı. Etkinliğimize ayrıca Akdeniz Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker'de katılarak tutulmayı hem teleskoplarımızdan hem de tutulma gözlükleri ile izledi.

Youtube TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi hesabı üzerinden yaptığımız canlı yayında tutulma başlangıcından sonuna kadar Güneş’in "Renk Küre" (Chromosphere) tabakasını gösteren özel bir filtreye (Hidrojen Alfa) sahip teleskop ve CCD kamera sistemi ile elde edilen görüntü yayınlandı. Yayının yapıldığı Antalya TUG Yönetim Binasının bulunduğu konum için tutulma 12.40-15.08 saatleri arasında gerçekleşti ve Güneş diski %35 oranında örtüldü. Yayın boyunca, TUG astronomları tarafından yıldızımız Güneş, Güneş Tutulmaları, Güneş Gözlem Teknikleri ile ilgili bilgiler verildi ve göz güvenliğine dikkat çekmek için sık sık uyarılar yapıldı. Akdeniz Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümün’den Doç. Dr. Ali Kılçık Güneş-Dünya etkileşimi konusunda bilgiler aktardı ve tutulmayı izlemeye gelen ziyaretçilerimiz ile kısa röportajlar yapıldı. Yayın, tutulma sırasında 23 bine yakın izleyici tarafından takip edildi, sonrasında ise yayın yaklaşık "yarım milyon" izleyiciye ulaştı!

Ülkemizden gözlenebilecek en yakın Güneş Tutulması, 2 Ağustos 2027 tarihinde Parçalı Tutulma olarak meydana gelecektir ve Güneş diskinin yaklaşık %80’i örtülecektir.

 

Fotoğraflar

26.10.2022
-A +A