TÜBİTAK
ULUSAL GÖZLEMEVİ
Ara

Apophis Asteroidi Yer’e Yaklaşıyor

Apophis asteroidi, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’ndeki Güneş sistemi nesneleri üzerine araştırma yapan araştırmacılar tarafından T100 teleskobu ile gözlendi.

                                                                                                    

Apophis, 340 metre çapında, Yer’e yakın asteroit gruplarından Aten grubuna ait bir asteroittir. Aten asteroitlerinin yörünge yarı-büyük eksen uzunlukları 1 AB’den (1 AB = 150 milyon km) daha küçüktür ve basık yörüngeye sahip olmaları nedeniyle Yer yörüngesi ile kesişmektedir. Bu tür asteroitler zaman zaman Yer’e yakın geçiş yaparlar.

Şekil 2. Aten grubu asteroitlerinin yörüngesi ve Yer yörüngesi (a = Yarı-büyük eksen uzunluğu, Q= en öte uzaklığı, AB= Astronomi Birimi) [1].

5 Mart tarihinde Yer’e yakın geçiş yapacak olan Apophis, yaklaşık olarak 17 milyon km uzaklıktan geçecektir. Bu uzaklık Yer-Ay uzaklığının (384.000 km) 44 katına karşılık gelmektedir. Apophis’in gelecekteki bir başka yakın geçiş tarihi ise 13 Nisan 2029’dur. Bu tarihte Apophis Yer’e sadece 32 bin km uzaklıktan geçecektir ve çıplak gözle gözlenmesi beklenmektedir. Bu uzaklık Yer-Ay uzaklığından 12’de 1’i kadar daha yakındır. Yer için büyük bir tehdit oluşturan bu asteroit aynı zamanda Yer yörüngesindeki uydular için de potansiyel bir tehdit oluşturmaktadır. Yer’e eş zamanlı (jeosenkron) yörüngedeki uyduların Yer’e olan uzaklığının 42 bin km olduğu göz önüne alındığında, Apophis’in 13 Nisan 2029 tarihindeki yakın geçişi sırasında bu uydular ile çarpışma olasılığı da bulunmaktadır.

Yapılan son yörünge hesaplamaları gösteriyor ki Apophis’in hem 5 Mart 2021 hem de 13 Nisan 2029 tarihlerindeki yakın geçişlerinde şimdilik gezegenimize çarpma ya da Dünya’daki yaşama zarar verme riski bulunmamaktadır. Ancak farklı kütle çekim etkileri ya da kütle çekimsel olmayan etkiler nedeniyle Apophis’in yörüngesi ve hesaplamalar değişebilir. Bu yüzden hem Apophis’in hem de diğer Yer’e yaklaşabilecek gök cisimlerinin yörüngelerinin sürekli takip edilmesi gerekmektedir.

[1] https://cneos.jpl.nasa.gov/about/neo_groups.html

04.03.2021
-A +A