Gökyüzünü tarayan ve tehlikeli asteroidleri Yer’e çarpmadan tespit etmeye çalışan robotik bir sistem olan ATLAS (The Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System) tarafından 28 Aralık 2019’da keşfi yapılan Atlas kuyruklu yıldızı Güneş’e yaklaşmaya devam ediyor. Resmi adı C/2019 Y4 olan bu gök cismi 31 Mayıs’ta Güneş’e 39 Milyon km ve 23 Mayıs’ta ise Yer’e 117 Milyon km uzaklıktan geçerek en yakın geçişini gerçekleştirecektir.
27 Nisan gecesi TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde (TUG) bulunan 1 metre ayna çaplı T100 teleskobu ile de gözlemleri yapılmıştır. Bu gök cisminin Güneş’e yaklaşması sonucu parlaklığının artması ile çıplak gözle gözlenebilme sınırına yaklaşacak olması, gökyüzü meraklılarını heyecanlandırmaktadır.
Şekil 1. TUG’da gözlemi yapılan C/2019 Y4 (Atlas) kuyruklu yıldızı.
Ancak yapılan son gözlemler sonucunda Atlas kuyruklu yıldızının Güneş’e yaklaşması ile birlikte parçalara ayrıldığı görülmüştür. İlk yapılan gözlemlerde çekirdeğin 2 parçaya ayrıldığı görülmüş ancak daha sonra Hubble Uzay Teleskobu tarafından da gözlemi yapılmış ve yaklaşık 30 parçaya ayrıldığı gözlenmiştir [1]. Bu durum aslında birçok kuyruklu yıldızın başına gelebilen bir durumdur. Güneş’ten oldukça uzakta soğuk bölgelerden gelen bu gök cisimleri Güneş’e yaklaşması sonucunda oluşan, ısıl ve çekimsel pertürbasyon etkileri nedeniyle parçalara ayrılabilmektedir.
Parçalara ayrılması sebebiyle beklenen parlaklığa ulaşması mümkün görünmeyen bu ilginç gök cisminin astronomlar tarafından sürekli gözlemlerine devam edilmektedir ve akıbetinin ne olacağı ile ilgili bir cevap vermek şu an için mümkün değildir.
Atlas kuyruklu yıldızının yörünge özellikleri ve Yer ile Güneş’e olan uzaklıkları aşağıdaki [2] nolu linkten takip edilebilir.
[2] https://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?ID=dK19Y040;old=0;orb=1;cov=0;log=0;cad=0#orb