TUG'un 20. Yıl Dönümü Etkinliği...
Değerli Araştırmacılar,
"...yola çıkarken ilk toplantıyı hocalarımızla birlikte yaptık, kuruluştan sonra ilk gözlemleri ise öğrencilerimizle...“
Cumhuriyet döneminde üniversitelerde bir çok gözlemevi kuruldu, ancak ilk Devlet Gözlemevi, yapılan araştırmalar sonucunda en uygun yer olarak seçilen Antalya Saklıkent - Bakırlıtepe'de 2500 m yükseklikte kurulan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG), 5 Eylül 1997'de açıldı.
Kuruluşumuzun 20. yıl dönümü münasebetiyle, 08-10 Eylül 2017 tarihlerinde Karmir Otel'de (Göynük, Antalya) bir anma toplantısı düzenlenmiştir. Toplantıya, çeşitli dönemlerde TUG'a emek vermiş hocalarimiz, iş birliği içinde olduğumuz Kazan Federal Üniversitesi (KFU), Rusya Bilimler Akademisi Uzay Araştırmaları Enstitüsü (IKI), Avrupa Güney Gözlemevi (ESO), Michigan Üniversitesi ve Türk astronomi camiasindan bilim insanlarının (Bölüm Başkanları, Gözlemevi Merkez Müdürleri ve gözlem projelerinin yürütücüleri) ve Rusya Antalya Başkonsolosluğu Ateşesi katılmıştır. 8 Eylül 2017 tarihinde katılımcıların TUG Bakırlıtepe Yerleşkesi'ne yaptıkları gezi ile başlayan toplantı, açılış konuşmalarından sonra, kurumda 5 Eylül 1997 tarihinden itibaren 20. yılını dolduran personelimize teşekkür plaketleri verilmesi ile devam etmiştir. Daha sonra yerleşke gezisi yapılmış ve TUG'un işbirlikleri ve teleskoplar ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Konuklar aynı gün Antalya'ya dönmüştür.
9 Eylül 2017 Cumartesi günü, ikinci gün etkinlikleri Karmir Otel'de gerçekleştirilmiştir. Günün ilk yarısında TUG sunumu, KFU'da gerçekleştirilen ve TUG ile ortak yapılan bilimsel araştırmalar, RTT150 ile geçmiş ve gelecek işbirlikleri, ROTSE, SRG/eROSITA (Spectrum-Roentgen-Gamma/eROSITA) projeleri sunulmuştur. Öğleden sonra ise TUG'un geçmisi ve geleceği, TUG-ESO ilişkileri, TUG, KFU ve IKI arasında bilimsel işbirliklerinin değerlendirilmesi konularında sunumlar yapılmıştır. Günün sonunda ise TÜBITAK Uluslararası İlişkiler Ofisi tarafından uluslararası programlar (Marie Curie, Horizon 2020 Programs, Bilateral and Multilateral Programs for International Cooperation) hakkında sunumlar yapılmıştır.
10 Eylül 2017 Pazar günü ülkemizdeki araştırmacılar tarafından RTT150, T100, T60 ve ROTSEIII-d teleskoplarında bugüne kadar yapılmış olan bilimsel projeler nitelik ve nicelik olarak değerlendirilmiştir. Ardından KFU ve IKI tarafından RTT150 teleskobunda bugüne kadar yapılan çalışmalar ve elde edilen sonuçlar hakkında bilgi verilmiştir. Toplantının son oturumunda "TUG Teleskoplarinda Bilimsel Çalışmaların Geleceği" konusunda tüm katılımcıların olduğu bir panel gerçeklestirilmiş ve kapanış konuşmaları ile toplantı sona ermiştir.
Toplantı programı için --> TIKLAYINIZ.
TOPLANTI HAKKINDA GENEL BİLGİLER
Toplantıya genel katılım sayısı 71 kişi (61 Türk, 10 yabancı katılımcı)
Yabancı katılımcıların Enstitüleri:
- IKI (Институт Космических Исследований, Space Research Institute of Russian Academy of Sciences)
- KFU (Kazan Federal University)
- ESO (European Southern Observatory)
- MU (Michigan University)
Toplamda panel dahil 23 sunum yapılmıştır.
Konuklarımızdan bazılarının sunumları aşağıda verilmiştir.
Ayrat ABDULLIN (Tatarstan Academy of Science)
Carl W. AKERLOF (Michigan University)
Ilfan BIKMAEV (Kazan Federal University and Academy of Sciences of Tatarstan, Russia)
Adrian RUSSELL (ESO)
Hasan ESENOĞLU (İstanbul Üniversitesi)
Tolga GÜVER (İstanbul Üniversitesi)
Bu toplantı sırasında, yerli ve yabancı biliminsanları arasında gelecekte gerçekleşmesi planlanan karşılıklı bilimsel proje ortaklıkları da kurulmuştur.