TÜBİTAK
ULUSAL GÖZLEMEVİ
Ara

TUG RTT150 Performans Çalıştayı

 

RTT150 teleskobunda Türk ve Rus araştırmacılar tarafından 2008 yılından itibaren günümüze kadar yürütülen gözlem projelerinin değerlendirildiği "RTT150 Teleskobu Performans Çalıştayı" 27-28 Nisan 2013 tarihlerinde Antalya'da Porto Bello Hotel'de düzenlendi.

Toplantıya Türk ve Rus proje sahipleri katılmış ve projelerini sunmuşlardır. RTT150 teleskobu ile ilgili ilk kez yapılan böyle bir toplantı, 2008-2013A dönemlerine ait yapılan, sürdürülen, bitirilen ve yayına dönüşen projelerle ilgili de önemli veriler sağlamıştır.

Toplantıya katılanların toplam sayısı 36, takip edilen proje sayısı 100, yayın ile kapanan proje sayısı 38, gözlemleri biten ve yayın beklenen proje sayısı 22, yayınsız kapanan, (çeşitli nedenlerle gözlemleri yapılamayan) proje sayısı 13, gözlemleri devam eden proje sayısı 20 ve yürütücüsü ile bağlantı kurulamayan proje sayısı ise 7 olmuştur. Böylece teleskobun performansı ortaya çıkmış, araştırmacılar çalışmaları ile ilgili öz değerlendirme fırsatı bulmuştur. Gözlemleri biten 22 projenin yakın bir zamanda yayına dönüşmesi beklenmektedir. Bu durumda başarı oranı %70'e ulaşmaktadır.

Toplantının önemli bir diğer yönü ise Türk ve Rus araştırmacıların yaptıkları çalışmalar hakkında karşılıklı bilgi sahibi olmalarıdır. Katılımcılar bilimsel görüş alış-verişi dışında RTT150 teleskobuna ait teknik donanımlar konusunda ve analiz yöntemleri hususlarında da görüş alış-verişinde bulunmuşlardır.

Ayrıca katılımcılar gözlemler sırasında ve sonrasında karşılaştıkları sorunları tartışmış, belirlemelerde bulunmuş, öneriler yapmış, çözüm yollarını tartışmış ve TUG?dan sorunları gidermede harekete geçmesini istemiştir. Bu hususlardaki tesbitleri aşağıda sunulan RTT150 Performans Çalıştayı Sonuç Raporunda bulacaksınız.

Çalıştay Sonuç Bildirgesi

Toplantılara katılarak veya mazeretleri nedeniyle katılamayan gökbilimci arkadaşlarımızın yazışarak yaptıkları değerli katkılarından dolayı teşekkür ederiz. Böylece bu son çalıştay ile birlikte TUG yerleşkesinde bulunan üç teleskobun (RTT150, T100, T60) performans verileri ortaya çıkmış, uluslararası yayın ve toplantılarda bildirilerle ölçülen verimlilik analizleri yapılmıştır. Temennimiz odur ki bu çalışmalar daha da gelişerek artar ve ülkemiz astronomi çalışmaları uluslararası ortamda daha iyi yerlere gelir. Bu düşünce ve duygularla tüm gökbilim ailesinin fertlerini selamlıyor, onlara katkılarından dolayı teşekkür ediyor ve saygılarımızı sunuyoruz.

 

 

Fotoğraflar

-A +A