TÜBİTAK
ULUSAL GÖZLEMEVİ
Ara

Tam Güneş Tutulması (29 Mart 2006)

 

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi ve 29 Mart 2006 Tam Güneş Tutulması 

 

Tam Güneş Tutulması birçok insanın belki hayatında bir defa görebileceği muhteşem bir doğa olayıdır. Ülkemizde 11 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Tam Güneş Tutulması'nı yerli ve yabancı yüzbinlerce kişi izlemişti. Bu sefer yurdumuz 29 Mart 2006 tarihinde yaklaşık 4 dakikalık bir Tam Güneş Tutulması'na şahit olmuştur. Bu tutulma, Brezilya'nın Doğu kıyısında Güneş'in doğuşu ile başlamış ve Atlas okyanusu boyunca ilerlemiştir. Gana'dan Afrika kıtasına çıkan tutulma gölgesi Nijerya ve Libya boyunca Sahra çölünü geçerek Akdeniz'e ulaşmıştır. Antalya kıyısından yurdumuza girecek olan tutulma gölgesi saatte yaklaşık 3250 km hızla Ordu ilimize kadar uzanan 165 km genişlikteki bir hat üzerinde yoluna devam etmiştir. Buradan Karadeniz'e geçecek olan tutulma Gürcistan'da yeniden karaya çıkarak Hazar Denizi'nin kuzeyi ve Kazakistan'dan geçerek günbatımında Moğolistan'da sona ermiştir. 

29 Mart 2006 Tam Güneş Tutulması tüm Türkiye'den güzel bir şekilde izlendi. Dünya'da çok ender olarak Tam Güneş Tutulması büyük gözlemevlerine rastlar. Büyük bir şans eseri 29 Mart 2006 Tam Güneş Tutulması kuşağında kalan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde bu fırsat kullanılarak, yaklaşık 2 dakikalık tam tutulma süresi boyunca, önemli gözlemler gerçekleştirildi. Burada elde edilen ilk görüntülere yer verilmiştir. 
 

Genel olarak her yıl Kasım ayından başlayarak Nisan ortasına kadar çok ağır kış koşullarının sürdüğü gözlemevi bölgesine Mart ayında ulaşım zorlukları, altyapı imkanlarının sınırlı olması ve en önemlisi tam tutulma süresinin yaklaşık 1.5 dakika kadar daha kısa olması TUG bölgesini meraklı amatörler ve yabancı ziyaretçiler için cazip bir merkez olmaktan çıkartmaktadır. Tam Güneş Tutulması için ülkemize gelen çok sayıda yabancı gökbilimci 30 Mart'tan itibaren TUG'u ziyaret etmek istemektedirler. Dolayısıyla o günlerde TUG'da oldukca yoğun bir ziyaretçi trafiği beklenmektedir. Öte yandan bu durum tamamen o günkü hava ve TUG'a ulaşım şartlarına da bağlı olacaktır. 2550 m yükseklikteki TUG yerleşkesi her yıl Kasım ayından Nisan sonlarına kadar çok ağır kış koşullarina sahiptir. Ulaşım Saklıkent Kayak Merkezi'nden ancak uygun hava koşullarında telesiyej ile sağlanmakta olup kar üzerinde 1 km kadar bir yürüyüş ile Gözlemevi bölgesine ulaşılabilmektedir. Bu yüzden ziyaretçilerin muhtemel yoğun kış koşullarına hazırlıklı olması gerekmektedir. Kısa tutulma süresine rağmen Gözlemevinde bulunan teleskoplarla hava koşulları izin verdiği taktirde bazı bilimsel gözlemler yapılması planlanmaktadır. Bu yüzden gözlemevi 29 Mart 2006 tarihinde amatör gözlemcilere ve ziyaretçilere kapalı olacaktır. Gözlemevi yerleşkesini gündüz saatlerinde olmak şartıyla ziyaret etmek isteyenler 30 Mart'tan itibaren uygun hava koşullarının olduğu günleri seçebilirler.

 

Türkiye ve Tutulma 2006 

Yurdumuzun tekrar yakaladığı bu eşsiz fırsatı hem bilimsel hem de turizm açısından gereği gibi değerlendirebilmek için yurdumuzdaki tam tutulma hattında olan 13 ilimizde gerekli çalışmalar çok önceden başlamış ve giderek artan bir hızda devam etmektedir. Özellikle Antalya ve çevresinin tam tutulma hattı üzerinde olması, Dünya'da tutulmanın gözlenebileceği diğer bölgelere göre mevsim, ulaşım, konaklama vb birçok avantaja sahip olması batı Akdeniz bölgesinin önemini biraz daha arttırmıştır. Türkiye'nin tarihi ve kültürel zenginliklerinin Tam Güneş Tutulması ile birleşmesi sonucunda ülkemize çok sayıda yabancının gelmesi beklenmektedir. Tam Tutulma görülemeyecek diğer illerimizden de tam tutulma hattındaki bölgelere çok sayıda insanın gelmesi beklenmektedir. Hiçbir turizm aktivitesinin bu kadar çok insanı kısa sürede bir bölgeye toplayamayacağı düşünülürse bu olayın özellikle turizm açısından önemi çok daha iyi anlaşılabilir. Ülkemizin bir daha 30 Nisan 2060 tarihinde yakalayabileceği bu eşsiz doğa olayının rahatça izlenebilmesi için özellikle yerel yönetimlere ve turizmcilere bazı sorumluluklar düşmektedir. Genel olarak tutulma gözlemi icin tam tutulma hattındaki bölgelere gidecek insanların beklentileri aşağıdaki gibi olmaktadır: 

TÜBİTAK ULUSAL GÖZLEMEVİ'NDE YAPILAN GÖZLEMLERİN İLK SONUÇLARI 

Yenileme: 16 Nisan 2006 

TUTULMANIN EVRELERİ

Tam Tutulma görüntüsü farklı poz sürelerinde alınmış 11 görüntünün "Bileşik Görüntü Oluşturma" tekniği ile işlenmesi sonucu elde edilmiştir.

2.Temas anı (Elmas Yüzük)

Tam Tutulma Başlangıcı

Tam Tutulma Evresi

3. Temas anı (Elmas Yüzük)

2. Temas anında alınan "Flash" Tayfı

Tam Tutulma sırasında yapılan yüksek ayırma güçlü tayf gözlemi sırasında RTT150 teleskobunun kubbesi ve tutulma.

Tam Tutulma sırasında TUG'da Güneydoğu'dan bir görünüm.

Tam Tutulma sırasında TUG'da yapılan deneylerden biri.

 

 

-A +A